11 November 2015

Pesta Pantun Piala Alumni (1/2015)

Buat julung-julung kalinya, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) berjaya menganjurkan Pesta Pantun Piala Alumni untuk edisi pertama bersempena Minggu Puisi UIAM. Hasil usaha keras barisan penganjur dan pemantun muda, akhirnya pertandingan ini berjaya dianjurkan bagi mencari pelapis pemantun UIAM.

Usaha mengumpulkan kesemua alumni pemantun UIAM sejak tahun 2000 harus diberikan pujian. Dengan hanya menggunakan facebook dan group whatsapp, hampir semua pemantun lama dapat dikenalpasti. Setelah lebih 15 tahun, masing-masing bersemangat untuk kembali menyumbangkan tenaga, buah fikiran dan juga bantuan kewangan bagi menjayakan program sulung ini. 

Terima kasih untuk semua yang membantu dan memberi sokongan terutamanya kepada Razuwan yang menyampaikan berita kepada semua alumni. Tak banyak yang sempat aku bantu untuk tahun ini. Insha Allah tahun depan kita cuba lagi ya :)

Jika mengambil kira pengalaman dan tingkat ilmu peserta, ternyata prestasi kesemua peserta adalah sangat baik. Hanya perlu digilap dan diberikan latih tubi, selebihnya aku percaya mereka mampu mengekalkan nama UIAM di arena pantun Malaysia. Aspek keyakinan penyampaian dan menjawab dengan tepat memerlukan latihan yang konsisten. Manakala aspek bahasa semestinya memerlukan pengalaman dan amalan membaca yang berganda. 

Walau apapun, sekalung tahniah untuk semua pemantun. Jangan malu dan takut untuk meneruskan perjuangan. Sekali berpantun, selamanya pemantun. Juara: Kumpulan Cenderawasih
Naib Juara : Kumpulan Onde-onde
Ketiga : Kumpulan Tun Teja
Pemantun Terbaik (Pertandingan Akhir): Fakhrul (Cenderawasih)

Kredit Foto: alangtengahbirukudang a.k.a. Razzuwan

No comments: