23 January 2006

Festival Pantun Piala Canselor MMU Melaka

Selama tiga hari, lapan pemantun taman ilmu dan budi berkampung di MMU Melaka untuk melunaskan janji mereka.
Kami menghantar dua pasukan untuk bertanding. UIAM (A) dan UIAM (B). Satu pasukan dihantar secara rasmi (dibiayai oleh UIA) manakala satu lagi secara tidak rasmi (secara suka-suka dan kami laburkan duit sendiri RM 50 seorang).
Peringkat saringan secara liga agak memeritkan. Pertama, kerana tema-tema pantun hanya akan diberikan 30 minit sebelum pertandingan. Kedua, setiap pasukan akan melalui empat perlawanan untuk menentukan juara kumpulan. Ketiga, kami masih belum benar-benar bersedia baik dari segi latihan mahupun persediaan pantun-pantun untuk dijual.
Alhamdulillah, peringkat saringan berakhir di mana Pasukan UIAM (A) berjaya menjadi juara kumpulan A manakala Pasukan UIAM (B) berjaya menjadi naib juara untuk kumpulan B. Berikut adalah kedudukan pasukan setelah peringkat saringan berakhir:
KUMPULAN A
1. UIAM (A) - 3 menang 1 kalah
2. UPM - 3 menang 1 kalah
3. UKM
4. MMU CYBERJAYA
5. UNITEN
KUMPULAN B
1. MMU MELAKA - 4 menang
2. UIAM (B) - 3 menang 1 kalah
3. KPM BERANANG
4. KUSTEM
5. UTM
Maka, dua pasukan teratas dari setiap kumpulan layak ke separuh akhir. Ah! Kami ditakdirkan untuk bertemu sesama sendiri pula. Perlawanan separuh akhir antara UIAM (A) dan UIAM (B). Justeru, UIAM sebenarnya telahpun menempah tiket ke peringkat akhir. Manakala MMU Melaka pula ditemukan dengan UPM.
Dipendekkan cerita, 2 pasukan yang layak ke peringkat akhir adalah UIAM (A) dan UPM. Erm... UPM sememangnya musuh tradisi UIAM sejak tahun 2000 lagi. Kami pasti akan bertemu dalam mana-mana pertandingan pantun yang dianjurkan seperti MAKUM, Bulan Bahasa DBKL, TRiTUN, dan Piala Canselor MMU Melaka ini.
Pertandingan akhir menyaksikan UPM dinobatkan sebagai juara. Nordiana Liki, pemantun ketiga UPM pula berjaya membawa pulang anugerah pemantun terbaik. Kami terpaksa akur kepada keputusan. Pertandingan akhir ini aku kira amat sengit. Justeru sedikit kesilapan akan membawa padah yang besar. Ternyata, kami perlu lebih berhati-hati lagi untuk masa akan datang.
Walau apapun, ada beberapa perkara menarik yang kami lalui selama tiga hari ini:
1. Pasukan A yang kononnya dihantar sekadar suka-suka, berjaya layak hingga ke pusingan akhir. RM 50 yang dilaburkan saya kira amat berbaloi.
2. Ros Aniza, pemantun pertama UIAM (A) berjaya menjadi pemantun terbaik sebanyak 4 kali. Saya kira yang paling banyak berbanding pemantun-pemantun pasukan lain.
3. Separuh akhir mempertemukan dua pasukan adik beradik yang jarang-jarang berlaku pada mana-mana pertandingan lain. Kali terakhir seingat saya adalah di MAKUM apabila USM (A) bertemu USM (B).
4. Pertandingan separuh akhir tersebut seolah-olah menjadi medan untuk kami melihat prestasi kami secara individu. Ibarat sesi latihan. Bezanya, kami berbaju melayu bersamping bagai :-)
5. Pasukan A sebenarnya adalah pasukan pelapis UIAM. Dua daripada mereka (kecuali Ros Aniza) tidak pernah duduk di pentas pertandingan pun. Tetapi kejayaan mereka melayakkan diri hingga ke peringkat akhir amat membanggakan kami; UIAM (B) yang merupakan pasukan senior UIAM.
6. Tujuan asal kami ke pertandingan ini adalah untuk memantapkan persediaan demi PestaPantun MAKUM yang bakal berlangsung Februari ini. Tak sangka pula kami berjaya sehingga ke peringkat ini.
8. Unit Kebudayaan UIAM sebenarnya telah menolak permohonan kami untuk menyertai pertandingan ini kerana hendak memberi tumpuan kepada penganjuran MAKUM yang bakal berlangsung di UIAM. Namun, setelah kami merayu untuk turut serta (degillah konon) akhirnya dua hari sebelum tarikh tutup penyertaan, kami dilepaskan juga. Alhamdulillah.
Tumbuh palas tepian kapas
Daunnya panjang menghias laman
Yang lepas biarkan lepas
Yang mendatang kami nantikan
Pertandingan Pantun Antara IPTA anjuran MAKUM-UIAM hanya tinggal beberapa minggu sahaja lagi. Kami mengorbankan cuti pertengahan semester untuk ini. Moga-moga, Allah merestui perjuangan kami. Insya Allah.

2 comments:

Anonymous said...

congrats!

-asy-

za-m said...

thanks for join the Festival Pantun Piala Canselor MMU....i'm glad sbb UIAM hantar 2 team...i'm one of the committee for that festival :)....hope u can join the festival again....good luck..