25 October 2004

Cultural Week datang lagi.

Pejam celik - pejam celik... dah habis rupanya satu semester. Final exam dah berlalu dlm situasi yg amat asing kali ni. Amat berbeza drpd tahun2 sebelum ni. Exam mula 19 Oktober, so, aku rehat 3 minggu... masa yg sgt lama. Bila study... semuanya bercampur aduk. Lepas tu exam berderet-deret hampir setiap hari sampailah hari terakhir, 24 Oktober, 2 paper sekaligus. Jadual tidur pun jadi tak menentu. Tak pernah jadual hidup aku jadi mcm ni. Dulu jadual exam semuanya teratur, ada jugak selang beberapa hari sebelum exam seterusnya.

Tgh demam exam pun kena pegi meeting Inter-Mahallah Cultural Week. IMCW datang lagi... satu lagi cabaran buat semua MRC, terutamanya Ali. Kena kekalkan kejuaraan. Kali ni Bilal, Safiyyah, Asma, dan Hafsa jadi hos. Directornya Hanum, dr MRC Safiyyah. Mungkin ada kelainan bila sisters yang jd director.

Walaupun kali ni Ali tak pegang jawatan besar, cuma jadi Prep n Tech je... tapi aku amat mengharapkan sesuatu yang lebih baik dr tahun lepas. Harapnya IMCW kali ni akan menjadi kesinambungan demi mengeratkan lagi ukhuwah antara MRC di bumi UIA ni. Insya Allah.

Masa meeting tu, kadang2 ada jugak terasa pedih telinga bila ada yang asyik dok perli kelemahan Ali masa jadi hos tahun lepas. Peliknya, diorang cuma nampak kesalahan Ali, sedangkan kami bekerjasama jugak dengan Amenah dan Safiyyah. Tapi aku tak kisah kalau orang nak kata apapun pd Ali. Sekadar ambil iktibar mana-mana yang terlanjur. Bak kata Safuan, kalau tak ada perintis atau pengdahulu, di mana nak dijadikan "benchmark' utk jadi panduan pada yang seterusnya di masa akan datang? Tak salah untuk mengungkit kesalahan lama, tapi berpada-padalah. Bak kata Fellow dari Bilal, yang lepas biarkan lepas. Tutup buku lama bukak buku baru. Ramzie pun kata, ambil pengajaran dr kelemahan yang lepas utk sesuatu yang lebih bermakna di masa akan datang. Tapi berapa ramai yang faham macam ni? Ingatkan semuanya dah selesai masa kami buat post-mortem meeting utk IMCW tahun lepas. Semuanya dah diceritakan pada semua fellow. Rupanya ada jugak yang tercicir.

Di sebalik semua ni, aku dapat simpulkan bahawa sekali lagi, segala masalah antara Mahallah sebenarnya berpunca drpd masalah komunikasi antara satu sama lain. Mungkin ketika kami jadi hos, berita lambat sampai ke sesetengah Mahallah, menyebabkan mereka fikir yang kami cuba utk mengsabotaj mereka. Tapi agak mustahil gak sebab semua info ttg aktiviti Inter-Mahallah dah dibincangkan di peringkat COPs. Sebabnya diorang yang approve aktiviti tu semua. Semestinya semua Principal dah maklum tentang apa yg mereka patut buat dan bersiap siaga. Tapi, macam yang aku kata tadi lar... mungkin ada jugak masalah komunikasi di mana-mana medium yang dah terganggu sikit gelombangnya.

Walau apapun, aku tetap berharap MRC akan terus maju kerana MRC... truly students' voice!!! Cayalah!

1 comment:

Wahida said...

truly students' voice!!! Cayalah! <-- saya suka kata2 ni..

sebab saya dulu pun MRC..

alhamdulillah, MRC tidak dipolitikkan, macam src..

anyway, saya dulu pun bekerja utk IMCW under hanum, sy asst secretary, nama Wahida