06 July 2005

Perpisahan Ini

Perpisahan seringkali memberi seribu satu kesan kepada kita. Membuatkan kita sering keliru antara rasa gembira, sedih, terharu, terkilan, dan kecewa, malah marah kepada masa yang selalu mencemburui kita. Semusim diSentral meninggalkan episod kehidupan yang pastinya akan menjadi antara sejarah agung buat aku.

Hari esok akan tiada lagi air teh-o dan kek air tangan kak Cah. Tiada lagi gelak tawa Maya yang comel. Tiada lagi suara lembut kak Pah. Tiada lagi senyuman manis kak Sal. Tiada lagi bunyi mesej telefon Yati. Tiada lagi tutur nasihat En. Sabri. Tiada lagi makan tengahari yang melekakan bersama Shahran dan Shahrul. Tiada lagi wajah awet muda En. Hambali. Tiada lagi perjumpaan mingguan dengan Kanda Zul. Tiada lagi kemeriahan Pejabat KTM Antarabandar. Tiada lagi kebisingan bunyi roda keretapi yang bergesel dengan landasannya. Dan tiada lagi suara-suara sumbang dari mulut mereka yang tak bisa memahami aku. Betapa aku bersyukur atas segala nikmat-Nya ini.

Kalau adapun peluang kedua untuk aku mengulangi hari semalam, aku yakin ia tidak seindah hari-hari yang telahpun berlalu itu. Aku telah cuba menjadikan setiap hari semalam berlalu dalam keadaan yang sempurna, kerana aku tak mahu menyesal di kemudian hari kerana aku tak sempat melakukan perkara yang sepatutnya aku lakukan. Namun, aku percaya selagi mana aku bernama insan, aku tak akan mampu melakukannya juga. Hanya lafaz ampun dan maaf yang meniti di bibir demi segala ketidaksempurnaan itu. Terlalu banyak dosa aku selama ini.

Buat sahabat, ketahuilah betapa aku tak pandai berbicara manis di depan kalian, tak pandai mempamerkan emosi di riak wajah, tak pandai menunjukkan keikhlasan hati. Harapnya masih ada yang mampu mengerti sebenar-benar perasaan yang bergelodak dalam hati aku – kesyukuran yang tak terhingga kerana punya sahabat seperti kalian. Harapnya perbalahan hari semalam adalah bukti keutuhan ikatan silaturrahim kita. Harapnya kegembiraan hari semalam akan menjadi hadiah perpisahan yang tak ternilai harganya. Harapnya kesedihan hari semalam akan menjadi tugu ingatan yang menggambarkan bahawa masih ada lagi teman menangis di dunia ini. Terima kasih atas semua perbalahan, kegembiraan dan kesedihan ini. Maafkan aku jika aku belum layak untuk bergelar sahabat buat kalian.

Semusim di Sentral terlalu sarat dengan suka duka cerita. Dan aku tak mahu menamatkannya lagi….Tuhan, tabahkanlah hati ini.

“Ukhuwah itu indah bila bertemu dan berpisah kerana Allah”

No comments: