17 March 2008

Telah Dimengalirkannya Airmata Itu…


Wahai Cinta, relakan aku menangis untukmu. Aku mengasihanimu atas kehilangan yang termiliki. Betapa engkau tidak dipedulikan, dilekalaikan, dan dicuaibaikan. Tergelincir dari jalur kebersamaan. Terpinggir dari ikat perkongsian. Cinta, dirimu hanya untukmu. Hatimu hanya untukmu jua. Biarkan aku yang menangis mengenangkan kesendirianmu. Bukankah aku tahu engkau sudah tidak punya airmata untuk dimengalirkan?


***Wahai Hati, sahabat sejatiku. Ini kubaca tiap-tiap eja kata yang ditulis olehmu. Serasa menitik airmata, tapi benar katamu, aku sudah tidak punya airmata untuk dimengalirkan. Aku salah tingkah. Aku hilang reaksi. Aku mengeras.


***Wahai Cinta, menangislah jika itu mengurai resah. Tapi jangan dipaksa airmatamu kerugian. Bimbang kau semakin buta memandang penghidupan. Bila sahaja airmatamu enggan dimengalirkan, itu tanda ketabahan telah memaknakan kematangan. Berbanggalah atas nilai pengalaman yang bukan percuma. Cinta, jadilah kau batu bersurat pada kekuatan Hati.

Wahai Cinta, bukankah kau masih boleh tersenyum? Senyumlah, justeru akan datang hal-hal yang membahagiakanmu. Apa ada perkara lain yang patut kau percayakan selain hatimu sendiri yang telah terang tersuluh iman?


***


Wahai Hati, sahabat sejatiku. Hari ini satu lagi pengajaran telah dimengalirkan menjadi sedahsyat Nil yang mendasari sejuta sejarah memakmurkan permukaan alam. Akulah batu bersurat kekuatan hati..!

Ampuh.

Teguh....Dengarkan Sebelum Cahaya ~ Letto

3 comments:

Artozy said...

Untuk kamu yang asyik dengan abjad. Tuan Rudyard Kipling pernah berpesan,

"Words are the most powerful drugs used by mankind."

Anonymous said...

huhu..
dgn segala hormatnya menjemput ko ke blog aku...
harap2 xtukar2 lagi lepas ni..
ign jadikannyer one-stop-centre utk aku yang mcm2 nih..
slamat berkenalan dgn aku yang mcm2 di satu tempat sahaja:-
alangtengahbirukundang.wordpress.com

p/s tgh layan laskar pelangi, agak lambat melewati lembaran2nyer lantaran diri senantiasa dihimpit kesempitan waktu, mencuri-curi peluang di kamar tidur sebelum diri terlelap sendiri..chewah

-atbk-

Anonymous said...

eh, tgk gambo mate berair teringat zaman2 mule2 nak pakai contact lense mase zapin dulu...

xlekat2 atas mata setengah jam pun, rasa nak bunuh diri!

-atbk-