09 February 2005

TRiTUN 2005

Temasya Pantun Intervarsiti Tiga Penjuru (TRITUN) anjuran Persatuan Literasi Melayu MMU Cyberjaya telah berlangsung selama tiga hari bermula 4 Februari 2005 yang lepas. Tiga hari dua malam menginap di Hotel Equatorial Bangi, seribu satu pengalaman berbekas di galeri fikir. Sekali lagi nasib tidak menyebelahi kami di taman siber ini. Keputusannya sama seperti tahun lepas (meskipun pemantunnya berlainan) di mana kumpulan UIAM A hanya berjaya ke separuh akhir manakala kumpulan UIAM B setakat di peringkat saringan.

UIAM A:
Mohd Nizam Ahamad
Abd Razzuwan Abd Razak
Nurul Aina
UIAM B:
Mohd Johan Abd Malik
Ros Aniza Mohamad Rosli
Abu Sufyan Mohd Salleh

Namun, apa yang membanggakan kami, markah terkumpul di peringkat saringan 1 dan 2 didahului oleh UIAM A dengan 1386 markah diikuti oleh UKM (B), MMUC (B), UM, UKM (A), UTM, MMUC (A), UPM (A), UPM (B), KPM Beranang, UIAM (B) dan yang terakhir UNIMAS. Meskipun kedudukan UNIMAS adalah di tangga tercorot, tetapi kemampuan mereka berpantun bukanlah boleh dipandang enteng. Secara keseluruhan, semua pasukan berjaya menunjukkan kebolehan dan kehebatan berpantun serta bijak menggunakan pengalaman sedia ada.

Keputusan ini melayakkan kami ke peringkat separuh akhir bersama 8 kumpulan teratas yang lain. Pemantun terbaik juga dimenangi oleh UIAM (A) untuk kedua-dua saringan walaupun kami tewas kepada UKM (B) dalam saringan kedua. Malangnya, UIAM B tidak berjaya melangkah ke peringkat ini atas beberapa masalah teknikal baik yang datang dari pihak penganjur mahupun dari pihak kami sendiri. Tak perlulah dinyatakan di sini kerana ia adalah sebhagian daripada pengalaman sedih UIAM (B), UNIMAS, UPM (B) dan KPM Beranang yang kesemuanya bertanding di bilik pertandingan yang sama sepanjang pusingan saringan.

Di peringkat separuh akhir, UIAM A ditemukan melalui undian dengan MMUC (B) dan UPM (B). Kami tewas kepada tuan rumah iaitu MMUC (B) lantas memusnahkan harapan kami untuk mara ke pusingan akhir kerana penentuan ke pusingan akhir adalah secara kalah mati. Pelik bukan? Peringkat saringan digunakan sistem pemarkahan, tetapi untuk separuh akhir digunakan sistem kalah mati pula. Kenapa penentuan ke akhir tidak menggunakan sistem markah juga sedangkan struktur pertandingannya tetap sama dengan hakim dan peserta yang asyik berubah-ubah bilik pertandingan?

Pusingan akhir menemukan MMUC (B), UKM (B) dan UM yang merupakan johan di bilik pertandingan masing-masing di peringkat separuh akhir. Nasib menyebelahi UKM (B). Kejayaan mereka sememangnya sudah dijangkakan setelah menyaksikan aksi mereka di pentas akhir. UIAM (A) juga pernah bertemu mereka di saringan 2 dan mereka berjaya menewaskan kami ketika itu. Tapi aku bangga kerana aku berjaya menjadi pemantun terbaik ketika bertemu dengan mereka. :-) Namun, mereka memang layak untuk itu. Secara keseluruhan, MMU Cyberjaya berjaya menganjurkan TRITUN kali ini dengan sempurna dan lancar. Banyak perubahan positif yang dilakukan berbanding tahun lalu. Mereka benar-benar ingin mengangkat warisan budaya Melayu ini ke tahap yang lebih tinggi dan berprestij. Semoga berjumpa lagi di tahun depan, Insya Allah.

No comments: