26 March 2007

Diari Zapin lagi..

Sebagai rekod tidak rasmi untuk aku, di bawah ini adalah ringkasan jadual persembahan yang telah kami jayakan sepanjang semester 2 ini. Dari segi kuantiti memang nampak banyak, tapi dari segi kualiti kita tak nampak. Kami masih terlalu muda dan mentah. Itulah yang kami cuba usahakan. Harap-harap UIA akan cepat-cepat sediakan studio tarian bercermin untuk kami. Thank you in advance hehe.

IIUM Syawal Gathering
Kami berlatih sepanjang cuti semester untuk lagu raya Sharifah Aini, Nostalgia di Aidilfitri hasil koreografi abg Khalid. Lagu ini kami persembahkan khas untuk program jamuan raya UIA ini.

Rumah Terbuka Dato’ Mustapha Mohamed
Ada sedikit salah faham di awal kedatangan kami ke sini, tetapi berjaya diatasi juga. Dalam rasa keberatan untuk meneruskan persembahan, akhirnya kami berjaya mempersembahkan lima tarian sekaligus.

Law Grad Dinner @ Hotel Istana
Komiti program ini teruja dengan persembahan kami semasa Hari Merdeka di Stadium UIAM yang lepas. Lantas mereka terus mengundang kami untuk program Law Grad Dinner ini. Malangnya, kami tak boleh nak berlari-lari dan agresif sepertimana Hari Merdeka dulu kerana saiz dan struktur pentas yang disediakan agak kecil dan bertingkat-tingkat. Maaf ya! Hehe..

Ta’aruf Week November Intake 2006 (27& 29 Nov 2006)
Pertama kali kami berzapin dengan lagu Cindai dan diiringi muzik secara "live" oleh kumpulan Gamelan UIAM. Muzik yang asalnya rancak bertukar menjadi sangat perlahan. Makanya, rentak tari kami juga menjadi perlahan. Aduh, macam gaya slow motion pula haha!
Pertama kali juga kami berzapin dengan menggunakan lagu yang bukannya lagu zapin iaitu Khatulistiwa nyanyian Ito. Agak mengejutkan juga.

DeepaRayaMas Charity Program @ Hotel PJ Hilton
Nama program pun pelik kan? Deepavali + Hari Raya + Christmas. Ini adalah program makan tengahari atau jamuan raya untuk rumah-rumah kebajikan. Tapi pentasnya terlalu kecil (paling kecil pernah kami jumpa) dan dihias pula dengan segala macam props. Tak kisahlah, janji jangan jatuh dari pentas sudah.

Malam Jasamu Dikenang (IIUM Staff Appreciaton Night) @ Hotel Nikko
Program yang agak besar anjuran Management Services Division UIAM. Kami diminta mempersembahkan tujuh lagu termasuk mengiringi nyanyian Haziq AF4 untuk lagu Zapin Budi dan Joget Umpan Jinak di Air Tenang. Terpaksa menari joget pula hehe.

IIUM Student Award
Aku tak terlibat untuk persembahan kali ini. Tapi dengar katanya, salah seorang daripada penari kami terjatuh di atas pentas. Hehe.. sabar jelah ye..

Mahabbah Integration Visit by Institut Teknologi Bandung, Indonesia (ITB)
ITB membuat lawatan ke UIAM, dan kami diminta membuat persembahan sempena makan malam pertama mereka di bumi Malaysia ini. Tapi apa yang lebih menarik adalah persembahan daripada pelajar-pelajar ITB. Pastinya agak kontroversi di mata pentadbiran UIAM, tapi sangat menarik dan unik bagi kami.

Majlis Perkahwinan Taoufique & Farah @ Hotel Corus
Pertama kali kami membuat persembahan untuk majlis perkahwinan bersama-sama kumpulan Gamelan. Seperti biasa masih ramai masyarakat luar yang terkejut apabila diberitahu bahawa UIAM mempunyai banyak kumpulan kebudayaan yang aktif (yang bukan sekadar nasyid).

Spektrum U - RTM
Kami diminta mewakili UIA bersama-sama IIUM Band untuk rakaman program Spektrum U RTM. Tak tahulah bila program ini akan ditayangkan di RTM. Percaya tak, kami cuma berlatih selama sehari sahaja untuk lagu yang pertama kali kami persembahkan iaitu Awallah Dondang yang dinyanyikan oleh Sobree. Jadi, tersilap langkah tu biasalah. Asal tak kantoi depan kamera sudah hehe.

Majlis Penutup Minggu Kebudayaan UIAM 2007
Oleh kerana hampir kesemua ahli zapin terlibat dalam penganjuran program Minggu Kebudayaan ini, maka masing-masing sibuk sehinggakan tiada masa untuk berlatih. Zapin Budi lagu yang telah biasa kami persembahkan, tapi kesilapan langkah masih ada. Ternyata, latihan tetap satu kemestian. Namun sistem pembesar suara amat mengecewakan. Suara bertindih. Entahlah… Mungkin ROVAS perlu dikorporatkan juga kot.

Bengkel Zapin Johor 2007
Aku mengorbankan cuti raya cina pada 19-20 Februari lepas semata-mata untuk menghadirkan diri ke bengkel zapin. Tapi aku kira agak berbaloi jugalah. Kami berjaya belajar lima jenis zapin iaitu pekajang, parit mastar, tenglu, padang sari dan lenga. Terima kasih kepada abg Khalid dan juga Kak Nabila @ Bell dari Istana Budaya.

Hari Kualiti UIAM
Kalau aku komen terlalu banyak tentang pogram ini, tentu aku akan kena gam oleh UIA nanti. Jadi secara ringkasnya, keputusan kami (kelab angklung, gamelan, percussion, cak lempong, nasyid dan zapin) untuk membuat persembahan untuk program ini yang diadakan selama lima hari berturut-turut adalah SALAH. Pada hari terakhir program iaitu hari kemuncaknya, kami membuat persembahan tanpa sistem audio, tanpa penonton, tanpa pentas, tanpa makanan, tanpa minuman, tanpa kepuasan melainkan penat dan tanpa ucapan terima kasih. Inilah masalahnya apabila orang dari ROVAS yang menjadi penyelia program. Bukankah kami sudah punya pegawai kebudayaan kami sendiri, mengapa perlu dilantik orang lain yang macam buta seni lagaknya?

Majlis Makan Malam Sirkit Gemilang MASUM 2007
Satu lagi kombinasi persembahan kelab-kelab di bawah Unit Kebudayaan yang menarik dan tersusun hasil idea cikgu Ku Zahir. Gabungan angklung, gamelan dan cak lempong memang gah. Kami mempersembahkan koreografi baru untuk zapin parit mastar yang baru dipelajari minggu sebelumnya. Sebagai acara penutup, kitorang terpaksa jadi awak-awak untuk dikir Wau Bulan. Pengalaman yang menarik walaupun aku menjangkakan persembahan malam itu sepatutnya lebih baik lagi. Terutamanya dari segi audio. Hmm…ROVAS lagi.

2 comments:

azuwachan said...

Sekali lagi ingin saya maklumkan, workshop zapin yg dianjurkan hari tu mmg sgt bagus. Kalau boleh buat lagi (walaupun saya agak kecewa kerana tidak dipanggil ke second audition hari tuh).
Quality Day dgn MASUM tu, ok je. Masalah ROVAS tu, saya tak boleh komen apa2.
Tapi ape yg sada dpt lihat, pd sem ni club2 cultural and Arts unit (especially Gamelan, Angklung, Caklempong, Zapin, Percussion and Nasyid) mula bersatu. Itu satu peningkatan yg baik. Diharap club2 ini terus bersatu, kan, kan??!

Anonymous said...

assalammualaikum dik nizam...nak tanye la sket dek..mcmane awak leh dapat yg gema zafana punya klip..akak dah lame nak tgk full gema zafana video..ade tak??kalau ade,mane nak dapat kan ek??plzz..thnks