26 March 2007

ROVAS: Untuk yang Memahami Sahaja.

Tentang masalah ROVAS ini, bukanlah hanya datang dari aku seorang. Tapi aku tak kisah kalau hanya aku seorang yang akan di gam oleh UIA haha. Kami juga bukanlah seperti kata bidalan: “kalau tak tahu menari, jangan disalahkan lantainya” kerana aku percaya, sesuatu persembahan kesenian dilihat secara keseluruhan termasuklah sistem audionya. Sudahlah sistem pencahayaan terlalu daif dan banyak lampu yang rosak tergantung sekadar hiasan, sistem audio menambahterukkan lagi keadaan. Cuba anda kira berapa banyak lampu-lampu di dewan yang gah dan baru sahaja dibina itu benar-benar berfungsi? Mungkin syarikat pencahayaan Mubari boleh menjawabnya.

Kalau kita bukan seorang yang celik seni, datanglah awal-awal ke pentas supaya boleh dibuat raptai bersama-sama. Semasa persembahan untuk MASUM yang lepas, kami telah membuat perubahan drastik di mana raptai penuh diadakan bermula jam 3 hingga 5.30 petang. Kami dah jemu dengan alasan menangguhkan raptai semata-mata hendak menunggu sistem audio yang seperti biasa hanya datang pada jam 6.30 petang. Kami terpaksa membuat raptai lebih awal sebagai pengajaran kepada ROVAS. Jam 6.30 petang kami hanya datang ke dewan untuk makan malam dan terus bersiap untuk persembahan. Membiarkan mereka tertanya-tanya.

Ternyata di akhir acara, persembahan kami berjalan lancar, tetapi sistem audio kelam kabut. Pasti mereka akan ingat bilamana kesemua tetamu memandang ke arah mereka secara serentak semasa muzik zapin tidak kedengaran. Kalau alasan ROVAS adalah kekurangan tenaga kerja, rasanya itu bukan masalah kami. Cubalah rujuk kepada majikan anda. Malah, konsep persembahan kesenian di UIA bukanlah terlalu kompleks sepertimana di Istana Budaya. Semuanya statik sahaja. Aku pasti staf ROVAS dah jemu membuat perkara yang sama dalam setiap kali persembahan tetapi malangnya kesilapan yang sama tetap juga berulang. “Testing 1-2-3” yang diulang-ulang selama setengah jam kadang-kadang menimbulkan rasa meluat. Muzik tak keluar, suara bertindih, muzik tersekat-sekat, mikrofon tak berfungsi dan staf yang datang lewat ke pentas sehinggakan acap kali raptai diadakan melewati waktu mahgrib. Entah di mana nilai-nilai Islam yang ingin ditonjolkan.

Atas segala ketidaksempurnaan yang berulang-ulang ini, aku terlalu musykil bagaimana mereka boleh dilantik untuk menjadi penyelia persembahan kebudayaan untuk Hari Kualiti yang lepas. Lantas aku tidak hairan apabila kami dilayan seperti penyanyi di kaki lima jalan meminta sedekah dan simpati. Lima hari berturut-turut kami diberi layanan yang serupa seolah-olah mereka lupa bahawa kami bukanlah artis budaya profesional tetapi hanya pelajar universiti yang memperjuangkan seni dan budaya secara percuma. Dan pada hari kemuncaknya, kami membuat persembahan tanpa sistem audio. Malah staf yang dikatakan penyelia kami itu langsung tidak muncul-muncul. Iyalah, kami cuma nak ucap berbanyak-banyak terima kasih kepadanya.

Aku bukan mahu menghentam. Tapi kalau itu yang selayaknya untuk mereka, aku rasa berbaloi kalau blog aku dibaca oleh staf UIA dan dipanggil menghadap sekalipun. Aku sudah empat tahun bergelumang dalam aktiviti kebudayaan di UIA. Daripada zaman nasyid hingga ke zaman kugiran seperti sekarang. Kelab kebudayaan makin bercambah dan meriah. Tetapi cara bekerja ROVAS tetap di takuk yang sama. Apa mereka tidak pernah membuat sesi muhasabah ke?

Akhir kata ampun maaf kepada yang terlibat. Aku cuma mengikut kata hati dan inspirasi dari rakan-rakan yang lain. Kami memerlukan medium untuk menyampaikan. Itu sahaja.

2 comments:

jr said...

orang islam, eh silap.
org melayu..sebetulnya amek kerja sambil lewa.
buat event tapi tak tau nak handle, ada pa sistem tak pandai cari suis. ikut dan je
compare dgn oversea sana, event kecik cam party je, tapi management two thumbs up!

dewangga sakti said...

Salam Nizam,
perkara ini sudah berlanjutan sejak sekian lama.
Masalah utama mereka adalah sikap mereka yang tidak profesional.Rakan-rakan kami sejak dahulu sehingga saya grad pada tahun 2000 berhadapan dengan masalah ini.Nampaknya perkara ini masih menjadi masalah utama.
Terima kasih di atas undangan.

Zul