09 May 2012

Trafik Cinta: Cinta juga ada papan tanda, lampu isyarat dan jalan sehala.


Cinta juga ada papan tanda, lampu isyarat dan jalan sehala.

Lampu merah tandanya dia marah dan kau harus berhenti berkata-kata. Adakala berdiam diri itu penyelesaian terindah. Bukan menyerah kalah, tapi menunggu reda berbalah.

Kuning tandanya dia pening. Kau harus tahu bahawa itu tandanya bersedia untuk berhenti, bukan untuk memecut laju. Jangan terlalu banyak nasihat u-turn yang memualkan.

Hijau tandanya terus. Tapi selitkan sedikit rasa risau kerana jalan tidak selalunya lurus. Berikan angin, berikan lagu. Berikan benci dan juga rindu. Itu tandanya kau memahami liku-liku menuju ke hati.

Hati-hati memandu jalan cinta. Perhatikan setiap papan tanda amaran yang mana maksudnya lebih daripada sekadar lambang. Kalau kau tersesat, jangan terlambat bertanyakan orang. Ada ketikanya jalan itu sehala maka jangan sekali-kali kau mengharapkan timbal balas. Kalau di lebuh raya yang banyak lorong dan keretanya, memandulah mengikut had laju waspada. Prihatin pada yang di depan dan di belakang. Ada masa-masa kau harus ke kiri dan perlahan.

Kalau sampai ke jalan mati, berundurlah. Tiada guna terus ke depan dan usah dituruti jalan yang sama. Dengan itu semoga kau selamat terus ke destinasi !  


Kalau kalian ada lesen kereta, silakan bercinta! Aku belum ada L
No comments: